Gepost op

Studio AMA en Billie Cup slaan de handen in elkaar voor een wereld zonder wegwerp

sweater billie billiecup

Op 1 mei werd de aftrap gegeven voor de tweede editie van Mei Plasticvrij. Dankzij deze publiekscampagne worden Belgen gedurende de maand mei aangemoedigd om hun plastic-verbruik te verminderen. Excellente timing voor de Gentse lancering van de herbruikbare koffiebeker Billie Cup. En wie goed heeft opgelet, spot ook de §2.SWEATERs in de beelden van de lancering.

De publiekscampagne Mei Plasticvrij is ondertussen toe aan haar tweede editie. Met deze campagne over de ecologische impact van plastic-consumptie, wil men één maand lang het gebruik van wegwerp-plastic te verminderen. Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren van Ineke Van Nieuwenhove (de vrouw achter Mei Plasticvrij) en Vanessa Debruyne, bezielers van de nieuwe herbruikbare beker Billie Cup. Zij zagen in Mei Plasticvrij de ideale periode om hun initiatief aan de wereld voor te stellen.

koffiebeker billiecup ecologisch herbruikbaar meisje beker studio ama ethische mode duurzaam sociaal ecologisch transparant
foto: © Koen Keppens

Een nieuw systeem voor herbruikbare bekers

Billie Cup is niet zomaar een herbruikbare beker, want met dit  initiatief willen Ineke Van Nieuwenhove en Vanessa Debruyne net inspelen op het feit dat je jouw eigen beker niet altijd bij je hebt op het moment dat de overrompelende goesting in koffie je overvalt. Daarvoor keken ze even over het muurtje bij inwisselbare bekers op festivals, en dachten eenzelfde systeem uit voor herbruikbare koffiebekers.

Sinds begin mei, kan je dus in een 20-tal Gentse horecazaken en de stadswinkel een Billie Cup kopen, die je ofwel kan hergebruiken ofwel in één van de deelnemende zaken weer kan inwisselen, zodat je jouw betaalde statiegeld kan terugkrijgen. Zo willen Ineke en Vanessa niet alleen het aantal wegwerp-koffiebekers reduceren, maar ook een alternatief bieden voor verstrooide koffiedrinkers wiens herbruikbare tas nog op het aanrecht staat. We feel you.

foto: © Koen Keppens

Het terugdringen van het aantal wegwerp-koffiebekers is en hoognodige zaak. Zo’n koffiebekers bestaan namelijk meestal een mix van papier en plastic, waardoor ze niet recycleerbaar zijn en er zo’n 30 jaar over doen om afgebroken te worden. Met één koffie creëer je dus voor 30 jaar aan afval. En niet een beetje, want jaarlijks worden er wereldwijd zo’n half biljoen bekers weggegooid. Ongelofelijk, denk je die afvalberg eens in!

Samen voor minder wegwerp

Dat Billie Cup en Studio AMA zich wel konden vinden in elkaars verhaal, mag geen verrassing zijn. Want net zoals in de wereld van snelle-koffies-voor-de-trein, heerst er ook in de modewereld een diepgewortelde wegwerp-cultuur. Het gemiddelde modemerk maakt wel 50 collecties per jaar, die vaak al even snel weer uit je kleerkast worden gegooid als dat ze erin zijn gekomen. Denk maar eens aan het laatste item dat je zelf hebt gekocht. Hoe vaak draag je dat nou echt?

De ontmoeting tussen de twee wegwerp-allergische initiatieven,, gaat terug op de MISS-verkiezing van de Startersfabriek, de Sociale InnovatieFabriek en De Punt. Daar vielen zowel  Billie Cup als Studio AMA in de prijzen, als twee van de tien meest inspirerende sociale starters van Gent. Beide startups gaan op zoek naar oplossingen voor een ecologisch verantwoorde levensstijl. Toen Ineke en Vanessa op zoek gingen naar de juiste looks voor de campagne van Billie Cup, viel een samenwerking dus al snel uit de bus.

foto: © Koen Keppens

Want wie spotten we op de campagnefoto van Billie Cup? Jawel! De §2.SWEATERs van Studio AMA, gemaakt uit reststromen van een matrassenfabrikant. Elk op hun eigen manier, streven Studio AMA en Billie Cup naar een verandering van onze manier van leven. Minder wegwerp, meer authenticiteit en zorg voor elkaar. Om het met een Afrikaans spreekwoord te zeggen: “Als je snel wil gaan, moet je alleen gaan. Als je ver wil geraken, moet je samen gaan.”.

Bij Studio AMA zijn we dan ook heel dankbaar dat we een klein deeltje kunnen uitmaken van Billie Cup’s ambitieuze missie om het koffie-landschap te veranderen.

foto: © Koen Keppens
Gepost op

Make your wardrobe go nuts

Duurzame mode kopen is één ding, maar om echt een ethische kleerkast te hebben, kan je je kleding ook maar beter goed onderhouden. En daarmee bedoelen we, op een manier d ie zowel je kleren als de omgeving het beste verzorgt. Maak kennis met wasnoten!

Was-wat?

Was- of zeepnoten zijn de vruchten van de zeepnotenboom of Sapindus. Deze botanische naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘sapo’ dat zeep betekent en ‘indus’ dat voor Indië staat. Het komt dan ook niet als een verrassing dat deze bomen vooral te vinden zijn in Zuid- en Noord-Indië, en in Nepal.

In India worden de vruchten van de zeepnotenboom al eeuwen gebruikt om de was te doen. En onder de groeiende beweging naar een duurzamere levensstijl, duiken ze ook steeds meer op in onze contreien. Maar hoe komt dat?

Propere was zonder chemicaliën

Wat deze noten zo bijzonder maakt, is dat ze kunnen dienen als milieuvriendelijk alternatief voor synthetische wasmiddelen. In de bruine schil zit namelijk de stof saponine die zeepnotenbomen aanmaken om hun hun vruchten te beschermen tegen insecten.

Als de noten echter in contact komen met water, heeft saponine dezelfde reinigende werking heeft als zeep. De saponine is natuurlijk, wat je wasmachine en je kleren beschermt. Ook daarom zouden noten beter geschikt zijn voor mensen met allergieën en een gevoelige huid.

Waarom zou je het niet doen?

Wasnoten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik. Je doet de noten eenvoudigweg in een katoenen zakje en stopt ze in de trommel van je wasmachine. Na gebruik kun je de noten composteren. Wie zei er dat zero waste moeilijk was?

In tegenstelling tot Duitsland en Nederland zijn de wasnoten bij ons jammer genoeg nog niet of amper in de reguliere winkel te verkrijgen. Gelukkig kent menig low impact man and woman ondertussen de weg naar winkels waar bekende merken zoals Seepje en Ecozone te vinden zijn.

Uit tests is wel gebleken dat het resultaat minder goed uitvalt voor het oplossen van vetvlekken. Wat marseillezeep (ook natuurlijk) brengt hiervoor soelaas. Bovendien kan je witte was vaal worden na langdurig gebruik. Er wordt daarom aangeraden om per wasbeurt 1 à 2 eetlepels soda toe te voegen.
Omdat wasnoten alleen in tropisch of subtropisch klimaat groeien, blijft het transport van de Indische noten naar Europa nog steeds weinig ecologisch. Gelukkig zijn zeepnoten niet de enige planten die saponine bevatten. Als een meer lokaal alternatief kan je ook klimopblaadjes, spinazie of zelfs erwtjes gebruiken. Die steek je in een oude sok en kunnen zo mee de wastrommel in. Transport- én kosten-efficiënt!

Heb jij al eens je was gedaan met wasnoten? Zou je het gebruik aanraden aan anderen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Gepost op

De systemen en hun uitdagingen – een stand van zaken.

atelier werktafel studio ama

Dat ik echt wel ‘mijn ding’ gevonden heb, ik hoor dat geregeld. Een prachtig compliment en zo ervaar ik het ook. Ik heb mijn stem gevonden. Alles klopt. Mijn ‘werk’dagen zijn mooi, de uitdagingen op mijn pad leerrijk. De ontmoetingen en verrassingen had ik niet willen missen en ik kijk uit naar wat komt morgen en de tijd daarna.
 
 
Toch is er ook iets anders wat borrelt: het gaat traag. Elke dag werk ik aan de puzzelstukjes van een duurzame garderobe, gemaakt met de principes van Studio AMA. Duurzaam, afvalreducerend, sociaal verantwoord, tegenover de correcte prijs.

 
Ongeveer een jaar geleden maakte ik een keuze om te gaan voor het ethische modelabel waar ik als consument zelf naar op zoek was. Ik startte een project waarin ik op zoek zou gaan naar hoe verantwoorde mode tot stand kan komen waar ik zelf volledig zou achterstaan.
 
De uitdaging brengt mij naar meer uitdagingen. Naar systemen ontwikkelen en die vervolgens aan elkaar koppelen.
 
Zo heb ik voor een bepaalde stof (1) een goed ontwerp (2) maar nog geen confectieplek (3) gevonden.
 
Ik ontdekte een goed atelier (3) dat een ontwerp van mij perfect kan maken (2) maar het materiaal met de ideale capaciteiten kwam nog niet op mijn pad.
 
In mijn atelier is een muur vol tekeningen en plannen (2), rollen, dozen en stalen vol materiaal om mee aan de slag te gaan (1) een lijst van plekken om te bezoeken voor confectie (3).
 
 
Genoeg te doen dus. Een uitgebreider aanbod, meer verschillende kledingstukken,is iets waar ik naar verlang en nu ook echt nodig is. Ik werk eraan.
 
 
Ook hou ik jullie ondertussen graag op de hoogte van het reilen en zeilen via de sociale media. Ik denk na over hoe dit verder kan en mag evolueren. Ondertussen plooi en draad ik hang tags en wordt de nieuwe serie sweaters geborduurd.
 
 
Maar ik heb ‘mijn ding’ gevonden. En de uitdagingen mogen nog zo groot zijn, mijn plezier is dat ook. Herkenbaar?
 

Gepost op

De invloed van lokale textielfabrikanten en sociale maatwerkbedrijven als partners

sociale maatwerkbedrijven studio ama

Een alternatief businessmodel in de mode-industrie

Een cliché zo hoog als een huis: het verhaal van een start-up is er één over vallen en opstaan. Voor Studio AMA is niets minder waar. Mijn doel: de mode-industrie ethischer maken. Om dat te bereiken, hanteer ik met mijn label een alternatief businessmodel, waarbij de ene drempel wat hoger is dan de andere. En dat vertraagt het proces. Zoals vandaag. Ik vertel wat er aan de hand is. Maar laten we beginnen bij het begin.

Verder lezen De invloed van lokale textielfabrikanten en sociale maatwerkbedrijven als partners

Gepost op

§2.SWEATER: het sociale verhaal van de productie

Hoe §2.SWEATER tot stand kwam

De confectie van §2.SWEATER gebeurde in een sociaal maatwerkbedrijf vlakbij Gent. Op die manier kon ik niet alleen invulling geven aan het sociale aspect van de productie, maar ook aan het lokale.

Toen ik op zoek was naar de sociale meerwaarde van het nieuwe chapter, botste ik op een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt. Onder een begeleider werken er kleine groepen van medewerkers die een afstand kennen tot de arbeidsmarkt. De activiteiten worden aangepast aan de mogelijkheden van de werknemers.

De vraaggestuurde aanpak van de confectieafdeling liet me toe om mijn specifieke wensen door te geven. Samen met de begeleider van de groep overwoog ik de mogelijkheden. Zo werd het al snel duidelijk dat ik met een zeer beperkte oplage eerder een atypische klant was. Toch voelde ik meteen een klik.

Uiteindelijk besloten we om van de 4 à 5 modellen slechts één model in productie te laten gaan. Geen variatie in modellen, dus, maar daardoor wél de mogelijkheid om aan de slag te gaan met 12 (!) verschillende stoffen. Ook dat was geen evidentie. Toch vormde het een uitdaging die het team met beide handen vastgreep.

Ook wel ecologisch

Naast het sociale aspect van een maatwerkbedrijf is er ook het lokale. Het is heerlijk om de besprekingen in persoon te kunnen doen, zelf alles te kunnen brengen en halen. Het transport dat nodig is voor de reeks is miniem tegenover de klassieke aanpak. Dit ‘made in Belgium’-verhaal is iets om trots op te zijn.

Gepost op

Studio AMA leert bij in The Box

studio ama in the box

Een pop-upperiode vol inspiratie en nieuwe inzichten

“Hoe breng ik een nieuw product tot bij een groot publiek?” Het is één van de vele vragen die ik stelde bij de opstart van mijn bedrijf. Een mogelijk antwoord: door met de doelgroep in conversatie te gaan. Maar als startende ondernemer met een beperkt netwerk is dat niet evident. Tot wanneer ik via de Startersfabriek het concept The Box leerde kennen.

The Box is een “plug & play-handelspand” waar ondernemers hun idee kunnen testen. Concreet betekende dat voor mij dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de inrichting, aankleding en voorzieningen van een ruimte om het publiek en de passanten te laten kennis maken met mijn product en verhaal.

De sweaters zijn gemaakt uit reststromen van matrassencovers. Op die manier dragen ze bij aan een duurzame kleerkast. Maar hoe belangrijk vindt mijn doelpubliek het om ethische mode te dragen, waar gaan ze ernaar op zoek en wat is de prijs die ze ervoor willen betalen? Allemaal vragen waarrond ik heel wat informatie verzamelde tijdens de pop-upperiode in The Box. Ik kreeg de antwoorden door gesprekken met bezoekers en via een online vragenlijst die passanten invulden.

Ik zag er er een verwondering bij heel wat mensen die ik mijn verhaal vertelden. Er was veel nieuwsgierigheid. Mensen die meer willen weten. Dat motiveerde me in mijn engagement om zo transparant mogelijk te zijn. Hoe ik de dingen aanpak en waar alles vandaan en tot stand komt, wil ik zo goed mogelijk communiceren.

Finetuning sweaters

De prototypes waren waren overwegend wit, dat is niet ieders favoriete kleur. Begrijpelijk. Ik kreeg er de waardevolle tip om bij een bedrijf te gaan aankloppen waar ook vaak met andere kleuren gewerkt wordt. Die samenwerking werd een succes. Het resultaat werd een collectie sweaters die je hier zietDaarnaast nam ik het ook ter harte om te gaan ontwerpen naar vormen die passen voor iedereen. Een passe partout in kleding. Niet eenvoudig. Het stimuleerde me om te ontwerpen naar een zo toegankelijk mogelijk stuk, passend in ongeveer elke kleerkast.

Bovendien ontmoette ik andere startende ondernemers, luisterde ik naar hun pitch en zij naar die van mij. Ik ging naar huis met inspiratie om mijn ontwerp te finetunen en goesting om de productie te starten.

Bedankt voor de kans en succes aan alle andere starters!